Podczas święta Amerykanie
tradycyjnie spożywają uroczystą kolację w gronie rodziny i przyjaciół,
dziękując Bogu za wszystko, co dobrego ich spotkało. Na stole króluje pieczony
indyk podawany z przystawką z żurawin i słodkimi ziemniakami. Są też ciasta – z
dyni lub z jabłkami. Szacuje się, że tego dnia Amerykanie jedzą przeciętnie 46
milionów indyków.
Święto Dziękczynienia jest okazją
dla akcji charytatywnych organizowanych przez władze lokalne i Kościół.
Wolontariusze w całych Stanach rozdają biednym i bezdomnym darmowe posiłki.
W USA przyjęło się, iż przed Świętem Dziękczynienia urzędująca głowa
państwa ułaskawia świątecznego indyka. Zwyczaj uwalniania indyka (ang. Turkey
Pardoning Ceremony) wprowadził prezydent Harry Truman po zakończeniu II Wojny
Światowej.Książeczka interaktywna dla wszystkich-polecam :http://chagall-col.spip.ac-rouen.fr/IMG/didapages/thanksgiving/index.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.